honden |                | pony's
schapen

Home

Over Ons

Nieuws

Ras

NZS (Stamboek)

Afstamming

Uitslagen

Te Koop

Contact

De Zwartbles is oorspronkelijk afkomstig uit Nederland, maar is nu ook in andere landen een populair ras. Een typisch Nederlands ras, dat bij velen geliefd is om de uitstraling en de uitstekende raseigenschappen. De Zwartbles stamt af van de Schoonebeeker, die vroeger gehouden werd in Drenthe en Friesland. De Zwartbles heeft relatief lange benen, staat dus hoog op de poten, en heeft een wigvormige romp. De kop is ongehoornd, relatief lang en de neuslijn is gebogen. De oren worden horizontaal gedragen. Naast de bles heeft een goedgetekende zwartbles twee witte sokken aan de achterpoten (en voorpoten) en een witte punt aan de staart.

De zwartbles heeft een goede vruchtbaarheid met een gemiddelde worpgrootte van 2 à 3 lammeren. Ze geven veel melk, waardoor ze ook meerdere lammeren groot kunnen brengen. De geboortes verlopen door het ruime bekken gemakkelijk.

Zwartblessen hebben een goed en rustig karakter. Ze zijn mak en vriendelijk en daarom goed te hanteren en dus ook ideaal voor rond het huis.

Het oog wil ook wat. De Zwartbles is een prachtig schaap met fraaie aftekening en een fiere houding. De lammeren zijn door hun witte bles, witte pootjes en witte staartpunt erg 'aaibaar'.